Aan de vooravond van het WK 2018 lanceert het European Crime Prevention Network (EUCPN) een Europese preventiecampagne tegen gauwdiefstal tijdens massa evenementen. Door de verspreiding van animatiefilmpjes willen het EUCPN en 25 Europese lidstaten de strijd tegen deze vorm van criminaliteit opdrijven door de burgers te waarschuwen en te informeren over hoe zij zichzelf kunnen beschermen.

De campagne #ProtectYourPocket, gefinancierd door het Internal Security Fund van de Europese Unie, omvat drie korte animatiefilmpjes die op grote schermen worden vertoond en op sociale media worden verspreid. Omdat ze non-verbaal zijn, garanderen deze filmpjes het bereik van een groot publiek ongeacht de taal. Elke video demonstreert met een vleugje humor hoe een cartoonfiguur geen aandacht schenkt aan de spullen in zijn of haar zakken terwijl deze in een grote menigte staat; kijkend naar een voetbalwedstrijd op groot scherm buitenshuis, genietend van een optreden op een festival, of in het openbaar vervoer. Deze locaties zijn een paradijs voor gauwdieven. Bovendien kunnen burgers meer informatie krijgen over hoe ze zichzelf kunnen beschermen op de EUCPN-website.

In 2017 registreerde de politie 17.028 feiten van zakkenrollerij (bron: ANG - cijfers tot en met 30 september 2017). Niettegenstaande dit criminaliteitsfenomeen de voorbije vijf jaar in dalende lijn gaat, vertonen de statistieken steeds een piek tijdens de zomermaanden. De laatste jaren wordt ook duidelijk dat zakkenrollers steeds vaker deel uitmaken van goed georganiseerde internationale dievenbendes.

Gauwdieven zoeken de gelegenheden op waar dat het makkelijkste gaat: plaatsen waartoe ze makkelijk toegang hebben, waar er veel potentiële doelwitten aanwezig zijn en waar ze makkelijk kunnen opgaan in de massa zoals markten, drukke winkelstraten, openbaar vervoer, horecabuurten, enz. De gevolgen voor slachtoffers zijn ook vrij ernstig. Ze zullen alle gestolen goederen moeten vervangen, wat tijd en geld kost. Bovendien kan het slachtofferschap ervan onveiligheidsgevoelens veroorzaken. Daarom hebben de Europese lidstaten, verenigd in EUCPN en EUROPOL en de gezamenlijke Europese projecten tegen georganiseerde criminaliteit (EMPACT), hun krachten gebundeld om deze campagne samen te lanceren.

Voor België staan de FOD Binnenlandse Zaken en de Federale Politie samen in voor de verspreiding van de campagne. Organisaties die deze filmpjes ook willen verspreiden, worden van harte uitgenodigd om een mail te sturen naar de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken ([email protected]).

U kan het campagnemateriaal hier terugvinden:

http://eucpn.org/prevention-campaigns

Tips om te vermijden dat je het slachtoffer wordt van een gauwdief

De beste raad die we kunnen geven, is je spullen in het oog houden.

  • Persoonlijke zaken en documenten die je niet nodig hebt, laat je beter thuis.
  • Draag je handtas of rugzak bij drukte steeds vooraan tegen het lichaam (indien mogelijk met de sluiting naar de binnenzijde).
  • Stop geen waardevolle voorwerpen in je achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde. Kies bij voorkeur een binnenzak of indien dit niet mogelijk is, een broekzak vooraan.
  • Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in je omgeving.
  • Gauwdieven werken vaak als team: de ene zorgt voor afleiding terwijl de andere steelt. Wees dus waakzaam als onbekenden je aanspreken of ‘per ongeluk’ tegen je botsen.
  • Hou je abonnement, rittenkaart of geld klaar als je het openbaar vervoer gaat nemen.

Meer tips tegen gauwdiefstal

Toch beroofd?

Ben je toch slachtoffer van gauwdiefstal, probeer dan de schade te beperken. Blokkeer zo snel mogelijk:

  • je bankkaarten via Card Stop: 070 344 344
  • je identiteitskaart via Doc Stop: 0800 2123 2123
  • je simkaart via je gsm-operator

En niet te vergeten: doe steeds aangifte van diefstal bij de politie! Door de feiten aan te geven bij de politie, zelfs indien de dief al ver weg is, kunnen gespecialiseerde ploegen van de lokale politie de nieuwe risicozones afbakenen; zo draag je je steentje bij in het bestrijden van deze plaag.

Contactpersoon voor de Federale Politie

An Vankeirsbilck (DJSOC-Diefstallen)

Tel: 02/644.85.01

Contactpersoon voor Binnenlandse Zaken

Gaetan Willems

Tel : 02/557.35.98 - 0476 96 94 28

[email protected]

0