image tram

Door de uitbraak van het coronavirus hebben velen besloten de zomervakantie door te brengen in eigen land. Heb je een bezoekje gepland aan de Belgische kust? Of een citytrip naar één van onze Belgische steden? Laat je vakantie niet verpesten door pickpockets! Voorkom gauwdiefstal aan de hand van enkele eenvoudige tips.

Gauwdiefstal is en blijft een veelvoorkomende vorm van criminaliteit. In 2018 werden 26.344 gevallen van gauwdiefstal geregistreerd in België (bron: statistieken Federale Politie). Meestal slaan pickpockets toe op de openbare weg, in de winkel, in de horeca, op het openbaar vervoer en in bus-, trein- en metrostations. In de meest voorkomende gevallen worden zaken zoals portefeuilles en GSM's gestolen.

Impact van het coronavirus

In de zomer zijn pickpockets normaal in grote mate aanwezig op festivals, concerten en andere drukbezochte evenementen. Aangezien die echter niet kunnen plaatsvinden door de uitbraak van het coronavirus, zullen pickpockets hoogstwaarschijnlijk op zoek gaan naar andere plaatsen waar ze onopgemerkt kunnen stelen. De kans is groot dat deze zomer meer gauwdiefstal zal plaatsvinden in stations, op het openbaar vervoer en in de horeca.

Hoe kan je gauwdiefstal voorkomen?

Pickpockets gaan vaak op dezelfde manier te werk: ze proberen je aandacht af te leiden, dicht bij je te komen en mee te nemen wat er te nemen valt. Wat kan je zelf doen? Denk steeds na over wat je meeneemt en loop niet te koop met je waardevolle spullen. Zorg dat je GSM/smartphone goed beveiligd is en maak een kopie van je waardevolle documenten. Blijf daarnaast steeds aandachtig en hou je bagage in het oog.

Ben je toch slachtoffer van gauwdiefstal? Contacteer zo snel mogelijk de politie en blokkeer onmiddellijk belangrijke documenten en kaarten.

Meer info?

Wil je graag meer info over de gebruikte technieken van pickpockets, tips om gauwdiefstal te voorkomen en wat te doen wanneer je spullen gestolen werden? Klik dan hier.