Foot

Eind april zullen wij eindelijk te weten komen wat de winnende projecten zijn van de editie 2021 van het Jo Vanhecke Fonds. Ter herinnering: sinds 2015 lanceert het Jo Vanhecke Fonds, een initiatief van de voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken en de Koning Boudewijnstichting, projectoproepen om de "safety, security & service" in de voetbalwereld te verbeteren.

De editie 2020 van het Fonds werd gekenmerkt door het begin van de coronacrisis en de lockdown in België. Ondanks deze bijzondere omstandigheden hadden enkele projecten alsnog de aandacht van de jury getrokken. Twee weken voor de bekendmaking van de laureaten  van de editie 2021, geven we hier een korte terugblik naar de winnaars van de editie 2020.

De rol van de SLO (Supporters liaison officer)

Naar het voetbalstadion gaan is een sociale activiteit die in alle veiligheid moet kunnen gebeuren. Bepaalde supporters gaan echter soms de grenzen van het toelaatbare voorbij. Bijgevolg heeft het Jo Vanhecke Fonds in 2020 de nadruk gelegd op innoverende oplossingen om de samenwerking met de supporters te doen toenemen en om de rol en het imago van de Supporters Liaison Officers te versterken.

De laureaten van 2020

Zeven winnende projecten werden in dit kader geselecteerd. Het gaat om de projecten van Club Brugge Foundation vzw, Cercle Brugge KSV vzw, Fondation Sporting de Charleroi, KV Kortrijk, het SupportersOrgaan Malinwa vzw, YR KV Mechelen, SV Zulte-Waregem vzw en vzw Voetbal in de Stad – KAA Gent Foundation. Deze projecten richten zich op de sensibilisering van de supporters rond alcohol- en drugpreventie, het oproepen tot een positieve sfeerbeleving, werken aan acties om pyrotechnisch materiaal te weren en het inzetten op communicatie met de SLO.

Helaas heeft de coronacrisis de implementering van deze projecten echter vertraagd. Wegens de coronamaatregelen en het feit dat de stadions hun deuren hebben gesloten voor het publiek, liepen veel projecten vertraging op. Zodra mogelijk, zal de draad voor deze projecten weer opgepikt worden.

Thema van de editie 2021

Ondertussen is de projectoproep voor 2021 gelanceerd. Deze editie is gericht op de projecten die de nadruk leggen op de innovatie (vernieuwende aanpakken) en de technologie om de veiligheid en het comfort in de voetbalstadions te verbeteren.

De concrete uitwerking van deze innovatie en/of technologie kan zich situeren op het vlak van diversiteit in de voetbalstadions (m.a.w. projecten rond o.a. racisme, discriminatie, seksisme, enz.), het verbod op pyrotechnische middelen, de uitvoering van de coronamaatregelen, enz. De deadline voor het indienen van projecten verliep op 11 februari. Vandaag heeft de jury al virtueel vergaderd om de laureaten van de editie 2021 te selecteren, van wie de namen begin april zullen worden meegedeeld.

Meer informatie