foot

Naar aanleiding van de heropening van de voetbalstadions voor beperkt publiek dit weekend hebben de Voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken samen met de Belgische supportersfederatie, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Pro League een open brief geschreven aan de supporters. 

Beste supporter,

Eerst en vooral willen we je bedanken voor je passie voor voetbal, voor je toewijding aan je club en voor je wekelijks enthousiasme tijdens de voetbalwedstrijden.

Zoals je weet zitten we middenin een bijzondere periode. De voetbalwereld werd, net zoals de rest van de wereld, hard getroffen door het coronavirus. De gevolgen? Strenge gezondheidsmaatregelen, wedstrijden achter gesloten deuren... Het is voor jou en alle supporters een moeilijke situatie.

Toch ben je blijven supporteren, vanuit je “kot”. De eenheid en warmte was voelbaar tot op het speelveld. Maar een leeg stadion, zonder jouw gezang en jouw aanmoedigingen voelt niet hetzelfde aan. Daar zijn wij ons van bewust. Langzaamaan bereiden we ons voor op de gedeeltelijke heropening van de stadions voor het publiek. Gezien de situatie, komt daar heel wat bij te kijken.

Indien enkele essentiële regels nageleefd worden, kan de terugkeer van een beperkt publiek naar de stadions in alle veiligheid verlopen en kan de verspreiding van het coronavirus worden tegengegaan.

1. Ga niet naar het stadion indien je geen geldig ticket hebt

Kon je geen ticket bekomen voor de thuiswedstrijd van je club? Of speelt je club een uitwedstrijd? In deze gevallen heeft het geen zin om naar het stadion af te zakken. Verzamel niet rond het stadion maar supporter gewoon gezellig vanuit je woonkamer in het gezelschap van jouw bubbel. Organiseer geen illegale bijeenkomst om de wedstrijd te volgen.

2. Volg de instructies van de club aandachtig

Om de veiligheid van de supporters, de staf en de spelers te garanderen, moeten de clubs een aantal bijkomende maatregelen nemen. Houd je steeds aan de vermelde instructies en volg de instructies van het personeel te allen tijde. Wil je meer informatie hierover, aarzel dan niet om de website van de club en hun sociale media te raadplegen.

3. Respecteer de gezondheidsmaatregelen

Vergeet niet steeds de afstandsregels te respecteren, jouw handen regelmatig te ontsmetten/wassen, in jouw elleboog te hoesten/niezen en jouw mondmasker te dragen.

4. Gebruik geen pyrotechnische middelen

We willen je er ook aan herinneren dat Bengaals vuur, rookbommen, vuurwerk en andere vormen van pyrotechnische middelen strikt verboden zijn zowel in het stadion als er rond. Deze vormen van “pyro” kunnen ernstige brandwonden veroorzaken en kunnen zorgen voor levenslange gehoor schade.

5. Geniet van de wedstrijd!

Al deze bijkomende maatregelen betekenen niet dat je niet van de wedstrijd kunt genieten. Volg de instructies, draag zorg voor jezelf en de anderen en geniet in alle veiligheid van het spektakel!

Wij danken jou, de supporter, alvast voor jouw inspanningen. Wij hopen samen met jou te kunnen verder bouwen aan een veiliger voetbal.
 

De Voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken
Belgian Supporters
Royal Belgian Football Association
Pro League

pro league