Charlyne

Je kan hen tegenkomen aan de ingang van je werk, in openbare instellingen of ondernemingen, en je herkent hen aan het Vigilis-logo op hun uniform.  In deze bijzondere coronatijden waren ze aanwezig aan de ingang van winkels om je gerust te stellen en je te herinneren aan de hygiënemaatregelen. Dagelijks zijn de bewakingsagenten aanwezig op het terrein om je veiligheid te waarborgen.

Net als de andere beroepen die op de frontlinie stonden in de strijd tegen Covid-19, mogen ook de bewakingsagenten terecht in de bloemetjes worden gezet. Om die reden werd Charlyne, die al meer dan 10 jaar bewakingsagent is, door de Koning bedankt tijdens de plechtigheid van de Nationale Feestdag. Naar aanleiding hiervan vroegen wij haar meer over haar dagdagelijkse taken.

Hoelang ben je al bewakingsagent?  Wat heeft je aangetrokken in dit beroep?

"Ik ben al meer dan 10 jaar bewakingsagent. Ik werd aangetrokken door de diversiteit in branches in dit beroep. Je kan winkelinspecteur zijn, statisch agent, hondengeleider, patrouilleur, agent voor evenementen, enz.

Daarnaast wou ik ook niet zoals iedereen gaan doen. Ik wou een buitengewone job met een zeker sociaal gehalte. Eigenlijk help je mensen de algemene regels op te volgen."

Heb je een bepaalde opleiding moeten volgen en/of een examen moeten afleggen?

"Ik heb een 7de jaar "Integrale Veiligheid" gevolgd evenals kortere specialisatieopleidingen, zoals de opleiding "winkelinspecteur" of "uitgaansmilieu".

Door deel te nemen aan verschillende opleidingen, kan ik continu blijven bijleren. Zo volgde ik onlangs een opleiding EHBO, namelijk ECC (Emergency Casualty Care).

Ik heb verschillende examens afgelegd gedurende deze opleidingen, onder andere bij Selor voor de basisopleiding."

Hoe zien de dagelijkse taken van bewakingsagenten eruit?

"Mijn taken zijn gevarieerd omdat ik voornamelijk winkelinspectrice ben.  Ik ben er dus om diefstal te bestrijden. Ook werk ik wel als statisch agent, waarbij ik dan regelmatig toegangscontroles uitvoer of toezicht houd."

Waar houd je van in je beroep? Waaruit haal je de meeste voldoening uit?

"De diversiteit van mijn functies bevalt me zeer.  Bijvoorbeeld het feit om nuttig te zijn door ieders veiligheid te waarborgen tijdens evenementen.

Ik ben tevreden wanneer mijn aanwezigheid nodig is en ik bijdraag tot het goede verloop van de operaties."

Hoe heb je de lockdown ervaren? Wat is er veranderd in je dagelijks werk?

"Ik heb de lockdown op serene wijze beleefd en was opgelucht dat ik kon werken. Ik was gedurende drie maanden statisch agent. Ik voerde mijn dienst uit aan de ingang van winkels om de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen te doen naleven. In dat verband ben ik ook een geruststellende factor voor de klanten en het winkelpersoneel."

Wat was de reactie van de personen die je ontmoet hebt (tijdens de lockdown, tijdens je werk)?

"De reacties van de klanten in de supermarkten varieerden van erkenning voor onze welwillendheid tot ergernis omdat we hun gewoontes overhoop gooien.  Sommige personen vinden dat wij hun vrijheid willen beknotten. Gelukkig waren de meeste reacties positief.  De klanten waren inschikkelijk en wij hebben een heuse solidariteit zien ontstaan."

Denk je dat de coronacrisis een impact zal hebben op de toekomstige taken van de bewakingsagenten?

"Ja, ik denk wel dat er een impact zal zijn op de functie van de bewakingsagenten. Namelijk toezien op bepaalde gedragingen die verband houden met hygiëne en veiligheid voor de gezondheid. Dat was tot dusver niet het geval, dat behoorde niet tot onze taken."

Hoe heb je gereageerd toen je te horen kreeg dat jij de bewakingsagenten bij de Koning zou vertegenwoordigen?

"Ik ben heel fier dat ik de bewakingsagenten mocht vertegenwoordigen, en verheugd dat dit beroep uit de schaduw treedt en positieve erkenning krijgt."

Meer weten over bewakingsagenten?