Studiedag: Alert besturen met bestuurlijke handhaving

Op 11 mei 2017 vond de studiedag Bestuurlijke handhaving! Alert besturen! plaats.
Deze studiedag werd gerealiseerd door de samenwerking tussen de FOD Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Veiligheid en Preventie en het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding van de provincie Vlaams-Brabant (PIVO). 

Het lokaal bestuur kan een grote rol spelen in de aanpak van criminaliteit.

Criminele samenwerkingsverbanden hebben voor het plegen van criminaliteit voorzieningen nodig. Illegale winsten uit drughandel bijvoorbeeld, worden witgewassen in horecazaken, nachtwinkels of zonnecentra waarvoor de gemeente een vergunning verleent. Een (criminele) motorbende heeft een clublokaal nodig om samen te komen. De zoveelste inschrijving in dezelfde woning? Criminele netwerken vermengen illegale met legale circuits en hebben een ondermijnende invloed op de samenleving. Ze kunnen in elke gemeente opduiken.

Het lokaal bestuur heeft sleutels in handen om dit te voorkomen.

Tijdens de studiedag werden tools aangereikt die lokale besturen en politie kunnen gebruiken om de criminaliteit in hun gemeente aan te pakken. In de namiddag lag het accent op praktijkvoorbeelden. In verschillende workshops werden bruikbare tips en tricks voor een praktische toepassing aangehaald.

Consulteer hier de presentaties van de experten

Klik verder naar